Dr. Viczián Csaba
Plasztikai sebész

Hegek

 

Sokan gondolják, hogy a plasztikai sebészet heg nélkül dolgozik, vagy képes eltüntetni őket. Ez sajnos nem így van, csodák nincsenek. A plasztikai sebészetben megfelelő technikával, a gyógyulás folyamatának ismeretével, a sebzések elrejtésével érünk el “láthatatlan” hegeket.

A heg a bőr válasza a külső hatásokra. Keletkezhetnek sérülések, vagy műtétek következtében. Jellemzőjük, hogy kezdetben pirosak, jobban láthatóak, majd rózsaszínné válnak, végül elfehérednek. Ez az érési folyamat testtájtól függően akár egy évig is eltarthat.

Optimális esetben ezután a hegek vékonyak, és szinte észrevehetetlenek. Amennyiben a gyógyulás folyamán bármilyen zavar (fertőzés, helytelen hegirány, hajlam) lép fel, sajnos megváltozhatnak. Kiszélesednek, kiemelkednek, élénk színűek maradnak, akár még fájdalmassá is válhatnak.

Ilyen esetekben lehet helyi kezelést alkalmazni (szteroid injekciók, szilikon lap, kompressziós terápia), illetve műtéti megoldást választani.

Minden esetben alapos vizsgálat után, személyre /hegre szabottan kell eldönteni melyik az elsődlegesen választandó módszer, vagy akár kombináció.

A helyesen megválasztott korrekció után optimális, vagy ahhoz közeli gyógyulást lehet elérni.

A legismertebb kóros heg a keloid, mely egyéni hajlam alapján keletkezhet. Jellemzője, hogy erősen kiemelkedik, időnként fájdalmas lehet, színe eltérő. Kezelése sajnos még ma sem megoldott.

Gyakori kérdések

Műtét után 1 évvel a bimbóudvar körüli metszés alig észrevehető.

További képek


Kedves Látogató!

Örömmel értesítem, hogy megújult honlapomat a viczianplasztika.hu linkre kattintva érheti el. Itt tájékozódhat minden beavatkozásról, aktualitásról, illetve megtalálhatja a budapesti és szegedi konzultációs helyszíneket is.

Üdvözlettel:

Dr. Viczián Csaba
plasztikai sebész