Dr. Viczián Csaba
Plasztikai sebész

Mell helyreállítás

 

A mell a nőiesség szimbóluma. Ez talán akkor látszik igazán, mikor valamilyen ok miatt (daganat, fejlődési rendellenesség), a mell részben, vagy egészben hiányzik.
A pótlás céljából alkalmazott külső protézisek nem tudják helyettesíteni a saját szövetet. Jó, ameddig a melltartóban van, de levetve a hiány szembeötlő.

A részlegesen, vagy teljesen hiányzó mell pótlására többféle módszer lehetséges.
A két fő lehetőség a saját szövettel, vagy az idegen anyaggal (protézissel) történő pótlás. Mindkét eljárás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott.

A helyreállító műtét során célunk egy új mell kialakítása, illetve a meglevőhöz való minél nagyobb hasonlóság. A kívánt eredményt általában több műtét kapcsán tudjuk elérni, gyakran a különböző módszerek kombinálásával.

A lehetőségekről

Megfelelő körülmények esetén lehetőség van szilikon emlőprotézis beültetésére. Azonnali (daganat műtéttel egy időben végzett), és késői pótlás is lehetséges.
A hiányzó mellet ilyen esetben implantatummal pótoljuk. Szükség lehet előzetes szövettágító (expander) alkalmazására is.

Az expander egy üres szilikon tok, mely szelepen keresztül sóoldattal feltölthető, így a szövetek kitágíthatók. A kellő tágasság elérése után ezt végleges implantatumra kell kicserélni. A módszer hátránya, hogy egyoldali alkalmazás esetén a két mell soha nem lesz egyforma, illetve a kor előrehaladtával a természetes és a pótolt mell máshogyan fog viselkedni. Ideális mindkét oldali pótlásra, pl. a mirigyállomány teljes eltávolítása után.

Mell pótlása expander, majd implantátum segítségével

Mindkét oldali mirigyeltávolítás, azonnali pótlás protézissel

Részleges emlő eltávolítás utáni helyreállítás protézissel

Saját szövettel történő pótlásnál elsősorban az alhas, vagy a hát szöveteit használhatjuk fel. Ezek szövet (lebeny) áthelyezéssel járó beavatkozások. Nagyobb megterhelést jelentenek az előzőnél, előreláthatóan több műtét is szükséges, viszont ezekkel lehet a legjobb eredményt elérni. Az idő múlásával a pótolt mell a sajáthoz hasonlóan változik, így a szimmetria tartós marad.

Mell pótlás az alhas, illetve a hát szöveteinek felhasználásával

Lehetőség van a hiányzó bimbó- bimbóudvar pótlására is. A megfelelő módszer kiválasztása személyes vizsgálat, megbeszélés alapján történik.

További képek


Kedves Látogató!

Örömmel értesítem, hogy megújult honlapomat a viczianplasztika.hu linkre kattintva érheti el. Itt tájékozódhat minden beavatkozásról, aktualitásról, illetve megtalálhatja a budapesti és szegedi konzultációs helyszíneket is.

Üdvözlettel:

Dr. Viczián Csaba
plasztikai sebész